Школа данас

01

Школа данас има око 250 ученика распоређених у 12 одељења, који похађају:

три смера гимназије: природно-математички, друштвено-језички и општи;
образовне профиле у подручју рада економија, право и администрација: економски техничар и финансијски администратор и
образовне профиле у подручју рада трговина, угоститељство и туризам: туристички техничар и трговински техничар.
У настави ради 30 професора са адекватним стручним образовањем.

Настава је кабинетска и одржава се у 16 кабинета који имају и дидактичке кабинете. Сви кабинети су опремљени према нормативима и потребном мутимедијалном опремом и компјутером који има 24-часовни приступ Интернету. Све већи број наставаника користи интерактивне методе наставе са циљем побољшања квалитета стицања знања и вештина. Кабинети за информатику су одлично опремљени, а ученици такође имају могућност 24-часовног приступа Интернету и активно учествују у припремању савремених облика наставе. Библиотека је сасвим добро снабдевена одвговарајућим књижним фондом. Од септембра 2008. године у школи је формиран и уређен Клуб ученика. У том простору се одвијају многе ваннаставне активности, а клуб располаже са два компјутера са непрекидним приступом Интернету.

Школа располаже веома модерно опремљеном фискултурном салом са свлачионицама, укупне површине 800 м2, а у школском дворишту су 2003. године изграђени спортски терени за кошарку, рукомет и одбојку на површини од 2500 м2 са рефлекторима који омогућавају рекреацију и до касно увече. Те терене користе не само ученици школе, већ сви млади Кладова.

Наставници доста времена и пажње поклањају ваннаставним активностима и секцијама. Ту су драмска секција која поводом разних културних дешавања припрема програм; хемијска секција која припрема ученике за такмичења, ради занимљиве огледе и експерименте; секција француског језика, која припрема представе на француском језику; додатна настава из математике; секција из физике; секција из психологије; хор; разне спортске секције... Као резултат тих активности велики број ученика учествује на многим међуокружним и републичким такмичењима и постижу одличне резултате.

Ученици генерације бивају награђени од стране општине, као и ученици са најбољим резултатима на такмичењима и смотрама. Пунолетни ученици се сваке године у великом броју одазивају позиву за добровољно давање крви.

С обзиром на то да наша школа носи назив „Свети Сава“ овај дан се обележава и као школска слава, али и као Дан школе. Дан школе и школску славу обележавамо и прослављамо у школи уз пригодан програм ученика, уз организовање скромног коктела од стране домаћина Славе.

За 50 година постојања, на животни и интелектуални пут смо до сада извели око 3000 ученика. У наставку школовања и професионалног напредовања многи од њих су постали врхунски стручњаци, интелектуалци високог ранга, професори универзитета код нас, али и у Европи, Америци... Постали су угледни грађани нашег друштва, успешни руководиоци, лекари, просветни радници, инжењери, уметници... Велики број њих наврати до школе и учини нам задоволјство изјавом да су у њој стекли праву и квалитетну основу за далје школовање. Поносни смо и на чињеницу да велики број наставног кадра у нашој школи сада чине управо наши бивши ученици.

Спој искуства и младости у наставном кадру обезбеђују да добра сарадничка клима и колегијални односи стварају основу за тимски рад, договарање, усаглашавање и заједничко деловање на племенитом задатку васпитавања и образовања ученика. Резултати које постижу наши ученици на такмичењима, у конкуренцији „великих“ гимназија из окружења, дају нам за право да смо на правом путу и да умемео да препознамо таленте и да их водимо на најбољи могући начин кроз ризницу знања. Потврда тога су и резултати које постижу наши ученици на пријемним испитима на факултетима, али и успешност њиховог студирања.

Школа је отворена за сарадњу са свима који могу допринети развоју наставног процеса. Учествујемо у многим пројектима из којих као резултати проистичу побољшање материјалних ресурса и интензивна обука наставног кадра за примену иновативних метода наставе.